October 16, 2024

Je collega’s beter begrijpen

Waarom is die ene collega altijd zo lang van stof als je hem belt, en waarom is de ander zo kortaf als hij je via de mail wat vraagt? We zijn allemaal verschillend en die verschillen kunnen voor irritatie en frustratie zorgen.
Er is een eenvoudige manier om elkaar beter te begrijpen waarmee je ook kan leren hoe je jouw manier van communiceren wat kan aanpassen zodat de samenwerking soepeler wordt: DISC.

DISC is een methode die inzicht geeft in gedragsvoorkeuren en gedrag voorspelbaarder maakt. Op individueel niveau ontdek je je eigen voorkeursstijl, maar de echte magie gebeurt als je DISC toepast binnen een team. Zo krijg je een helder beeld van de verschillende gedragsvoorkeuren, de sterke kanten én de valkuilen die ontstaan onder druk. Klinkt dat bekend? Onder stress vertonen we vaak minder effectief gedrag, wat kan leiden tot misverstanden en frustraties. Begrip van elkaars gedrag kan daarom een wereld van verschil maken in de samenwerking. 

Aan de hand van een online vragenlijst wordt een persoonlijk DISC profiel opgesteld. Het persoonlijke profiel maakt in vier kleuren zichtbaar waar jouw eerste voorkeur naar uit gaat en welke stijlen bij jou minder ontwikkeld zijn.

Hoewel je misschien één dominante kleur hebt, ‘scoor’ je vaak ook op de andere stijlen. En dat is belangrijk! Het profiel is geen etiket dat je opgeplakt krijgt, maar een hulpmiddel om je flexibiliteit te vergroten. Afhankelijk van de situatie kun je er namelijk voor kiezen om ander gedrag in te zetten. Gedrag waar je óók over beschikt, maar waar je niet in eerste instantie de voorkeur aan geeft.
Dit maakt DISC zo waardevol: het geeft je niet alleen inzicht in welk gedrag je automatisch vertoont, maar laat je ook zien dat je meerdere gedragsstijlen bewust verder kunt ontwikkelen. Doe je de test een tijd later nogmaals, dan kan een gewijzigd profiel laten zien op welke vlakken jij je ontwikkeld hebt!

DISC in de praktijk
Onlangs begeleidde ik een secretaresseteam tijdens een laagdrempelige DISC-sessie. Zij waren al bekend met hun eigen profielen en gingen daar nu met elkaar mee aan de slag. In plaats vooral de focus te leggen op hun dominante kleur, heb ik een oefening met ze gedaan waarin ze juist ook met hun andere kleuren aan de slag gingen. Tegelijkertijd was dit ook een soort ‘kleur bekennen’, want dit was de eerste keer dat ze met elkaars voorkeursstijlen kennismaakten. 

Na een kaartspel waarin ze kwaliteiten en valkuilen leerden kennen van de verschillende stijlen, heb ik een simpel kwadrant op de vloer voor ze gemaakt van tape met gekleurde A 4’tjes erin. (Zie de foto hierboven.) Door in het kwadrant bij de kleur van voorkeur te gaan staan hebben ze letterlijk kunnen zien welke voorkeursstijlen overheersen in het team en van welke stijlen er juist weinig is in het team. Dat gaf inzicht en begrip van elkaar.

Ze waren verrast dat je kan kiezen welk gedrag je wanneer inzet. Het voorkeursgedrag is wat je automatisch doet. Maar als de situatie iets anders verlangd, kan je ook putten uit andere stijlen!
Zo was er een teamlid die in de test het hoogst scoorde op rood: taakgericht dus. Haar tweede voorkeursstijl was geel: mensgericht. Tot haar opluchting leerde ze hiermee dat ze dan wel de voorkeur voor taakgericht gedrag heeft, maar dat ze wel degelijk ook een goed ontwikkelde mensgerichte kant heeft.

Die nuance vind ik heel belangrijk. We hebben een voorkeur én we hebben de keuze om al naar gelang de situatie bewust iets van een andere stijl in te zetten. Elkaar met DISC leren kennen en begrijpen versterkt de communicatie en samenwerking in het team.
Een kleine verandering kan grote impact maken!

Wil je ook dat jouw teamleden elkaar beter leren kennen en begrijpen met DISC?
Ik ben gecertificeerd DISC trainer.
Neem contact met me op om te bespreken wat ik voor jullie kan betekenen.

Wat klanten zeggen...