March 5, 2025

Van frustratie naar flow

Waarom teams vastlopen en hoe je dat écht oplost. Vaak wordt er gezocht naar praktische oplossingen als er iets niet goed gaat, maar die hebben te weinig effect als er niet ook naar de zogenaamde ‘onderstroom’ wordt gekeken. Want daar, in die diepere, onzichtbare laag, zitten de échte oorzaken van de patronen die zo frustrerend kunnen zijn in jullie werk.

Werk jij op een secretariaat en herken je dit? Die werkoverleggen waarin steeds dezelfde discussie terugkomt? Of die collega die altijd laat op mails reageert? En waarom voelt het alsof jullie altijd achter de feiten aanlopen, terwijl iedereen keihard werkt?

Gefeliciteerd! Je bent onderdeel van een team. En het kan heerlijk met elkaar samen werken zijn, totdat er ergens iets vastloopt.

Waarom kan je met elkaar steeds dezelfde frustraties tegenkomen? Vaak wordt er gezocht naar praktische oplossingen als er iets niet goed gaat: een nieuw overlegformat, duidelijker afspraken over taken, een training timemanagement. Allemaal goedbedoeld, maar met te weinig effect als de zogenaamde ‘onderstroom’ niet óók wordt meegenomen. Want daar, in die diepere, onzichtbare laag, zitten de échte oorzaken van de patronen die zo frustrerend kunnen zijn in jullie werk.

Wat gebeurt er dan onder de oppervlakte?

In een bestuurs- of directiesecretariaat speelt er meer dan alleen werkprocessen en planning. Cultuur, macht, loyaliteit en onuitgesproken verwachtingen bepalen voor een groot deel hoe het team functioneert. Misschien is er ooit een leidinggevende geweest die alles controleerde en blijft het team hangen in ‘wachten op toestemming’. Of is er onderlinge irritatie over werkverdeling, maar durft niemand dat uit te spreken omdat ‘we het hier nu eenmaal zo doen’ en we het wel graag gezellig willen houden.

Dit soort patronen zitten diep en verdwijnen niet met een quick fix. Vergelijk het met een printer die steeds vastloopt: je kunt het papier eruit halen, maar als er binnenin iets scheef zit, blijft het misgaan. Toch?

Hoe kom je van frustratie naar flow?

Door niet alleen te kijken naar wat jullie in het team concreet doen, maar ook naar wat jullie als individuele teamleden zelf willen en vinden. Dat laatste bepaalt wat er tussen jullie als teamleden gebeurt en dat bepaalt uiteindelijk hoe goed jullie het als team met elkaar samen doen.

Dit betekent dat je aan de slag gaat met:

  • Patronen herkennen en benoemen. Waarom herhalen bepaalde issues zich?
  • Onderliggende overtuigingen en emoties zichtbaar maken. Wat mag hier niet gezegd worden?
  • Iedereen in de juiste rol zetten. Klopt de plek die je inneemt in het team nog wel?

Dit klinkt misschien spannend, en dat is het soms ook. Maar het levert jullie op dat je als team soepeler samenwerkt, op en eerlijk, met helderheid, vertrouwen en werkplezier. Want laten we eerlijk zijn: je besteedt veel tijd aan je werk. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat die samenwerking prettig verloopt!

Tijd voor een reset?

Als je merkt dat jouw team telkens dezelfde issues tegenkomt, is het tijd om de diepte in te gaan. Niet met alleen nóg een procesoptimalisatie of nóg een werkafspraak erbij, maar door ook te onderzoeken wat er onder de oppervlakte speelt.

En ja, dat kan confronterend zijn, maar het is ook de snelste weg naar een team dat weer met energie en plezier samenwerkt. En eigenlijk geldt dat niet alleen voor werkrelaties maar ook daarbuiten. Dus je profiteert hier dubbel van!

Nieuwsgierig? Laten we eens kennismaken. Geen printer-achtige frustraties meer, maar een team dat soepel werkt. Klinkt goed, toch?

Wat klanten zeggen...